NassauNieuws

augustus 2021

Nassau wandel- en fietsroutes

Sinds de lancering van onze wandel- en fietsroutes met de Nassaus als centraal thema, loopt en fietst het storm bij de locaties waar de papieren versies gratis te verkrijgen zijn. Maar ook het digitale gebruik kan op een enorme belangstelling rekenen!

Zoals eerder vermeld zijn deze routes het hele jaar door af te halen en te downloaden. Mocht je aan de hand van deze routes opmerkingen of tips hebben, dan willen wij dat graag weten. Voor een reactie kun je gebruik maken van het contactformulier op onze website.

 

700 jaar marktdag

Door alle coronaperikelen lijkt deze mijlpaal voor de wekelijkse marktdag in Breda een beetje vergeten te worden, maar deze 700-jarige heeft minstens recht om dit feestje toch in bescheidenheid te vieren. De ‘officiële geboorte’ van de weekmarkt is te danken aan een van de ‘voorlopers’ van de latere Nassaus.

Al vóór 1321 was er in Breda een weekmarkt. Deze werd op maandag gehouden en er waren daarvoor geen specia­ le rechtsregels. In 1321 verplaatste de Heer van Breda, Gerard van Rasseghem, de weekmarkt naar de dinsdag. Deze markt moest zich houden aan bepaalde regels.

Op de weekmarkt konden de handelaren van buiten de stad hun waren, voornamelijk op de Grote Markt, uitstallen. In de grote kramen en de kleine stalletjes was van alles te koop wat de plaatselijke ambachtslui niet konden ver­ schaffen, zoals bonen, erwten, meelspijzen, vruchten, honing en luxe goederen. Voordat de klok van de Onze Lieve Vrouwe Kerk tien uur had geslagen, mocht niet worden verkocht. Vanaf tien uur verdrongen op de Grote Markt en de Havermarkt de kooplustigen zich onder de kramen.

Een kleine informatietentoonstelling over 700 jaar marktdag in Breda is tot en met 4 september a.s.  en tijdens de Open Monumentendagen te bezoeken in de Waalse Kerk, waarmee de jarige toch nog in het zonnetje gezet wordt.

Nassaulezing

Een  datum  om  alvast  in  de  agenda  te  noteren  is  donderdag  30  september 2021. Na lange  tijd zal er  eindelijk  weer  een Nassaulezing  worden  gehouden, ditmaal door  historica  /  onderzoekster  Valentine  Wikaart.  Zij  neemt  de  toe­hoorders  600  jaar   terug  in  de  tijd  en  vertelt   over   de  tweede  St. Elisa­ bethsvloed,  de  betekenis  hierbij  van  de  Nassaus  en  de  gevolgen  ervan  voor Breda.  Op  deze  website  volgt  binnenkort  meer  informatie  over  kaartverkoop en daadwerkelijke doorgang i.v.m. mogelijke coronamaatregelen.

 

Van speelhuis tot... speelhuis

Op dit ogenblik is een groot deel van Nederland in vakantiestand gezet. Ondanks diverse beperkingen probeert jong en oud zich toch aangenaam te vermaken.
In de tijd van de Bredase Nassaus was er weinig sprake van vakan­tie, maar voor sommigen wel tijd voor vermaak. Zo liet prins Filips Willem van Oranje ten noorden van Breda een jachtslot bouwen. De stad was in 1618 in handen van het Staatse leger en op de Konij­nenberg was genoeg ruimte voor een zogenaamd Speelhuis. Het slot had een achthoekige vorm en was gesitueerd in het toenmali­ge Belcrumbos. Vanuit de stad met haar vestingwerken was het Speelhuis via een rechte toegangsweg te berei­ken. In 1824 stond het oude jachtslot er in deplorabele staat bij en werd het afgebroken. Alleen de toegangsweg, inmiddels omgedoopt tot Speelhuislaan, is er nog.

Begin jaren ’90 van de vorige eeuw werd het Valkenberg weer eens flink onder handen genomen. De hoofdpaden en vijvers van het stadspark in Engelse landschapsstijl bleven grotendeels gehand­haafd, maar verder werd het geheel een stuk luchtiger. Op de plaats van het rosarium verscheen het T-Huis met daarvoor een moderne zandbak met speeltoestellen en ter hoogte van de vroegere mu­ziekschelp werd voor de jeugd een… speelhuis geplaatst. Nota bene
in de voormalige paleistuin van de Nassaus!

juni 2021

Terugblik op Nassaudag 2021

Ondanks dat het qua weer geen mooie Pinksterdag was, heeft de wethouder van cultuur Marianne de Bie in de Waalse Kerk het startschot gegeven van deze digitale Nassaudag. Na het in ontvangst nemen van de papieren versies van de wandel- en fietstochten, trapte zij letterlijk en figuurlijk deze bijzondere editie af door vol enthousiasme de Nassau Monumentenroute te gaan lopen.

Het Vierkant van Maurits

Op vrijdag 4 juni is het precies 400 jaar geleden dat in opdracht van Maurits, prins van Oranje-Nassau en heer van Breda het naar hem vernoemde Vierkant in het Mastbos werd aangelegd. Dit deed hij door de goedkeuring te geven aan de opmeting en de kaart van landmeter Jacob Lips.

Het Vierkant vormt het hart van het Mastbos en bestaan uit lanen, paden en kades die nog altijd te belopen zijn. Maar wat was nou eigenlijk het doel ervan? Naast het in kaart brengen van het in kaart brengen van het Mastbos, moest er een omheind jachtgebied worden aangelegd met een oppervlakte van zo’n 173 ha.

 

Tijdens het beleg van Breda door de Spanjaarden is het Vierkant nogal beschadigd en ook weersinvloeden in latere jaren hebben het Vierkant geen goed gedaan.

Helaas is het Vierkant niet meer compleet. Een nieuwe doelstelling zou nu zijn om het Vierkant te herstellen en te voltooien in de omvang zoals die oorspronkelijk bedoeld was.

De fietsroutes Nassau ZO en Historie in ‘t groen en de wandelroute De grote Nassauloop raken het Vierkant van Maurits in het Mastbos.