NassauNieuws

Terugblik op Nassaudag 2021

Ondanks dat het qua weer geen mooie Pinksterdag was, heeft de wethouder van cultuur Marianne de Bie in de Waalse Kerk het startschot gegeven van deze digitale Nassaudag. Na het in ontvangst nemen van de papieren versies van de wandel- en fietstochten, trapte zij letterlijk en figuurlijk deze bijzondere editie af door vol enthousiasme de Nassau Monumentenroute te gaan lopen.

Het Vierkant van Maurits

Op vrijdag 4 juni is het precies 400 jaar geleden dat in opdracht van Maurits, prins van Oranje-Nassau en heer van Breda het naar hem vernoemde Vierkant in het Mastbos werd aangelegd. Dit deed hij door de goedkeuring te geven aan de opmeting en de kaart van landmeter Jacob Lips.

Het Vierkant vormt het hart van het Mastbos en bestaan uit lanen, paden en kades die nog altijd te belopen zijn. Maar wat was nou eigenlijk het doel ervan? Naast het in kaart brengen van het in kaart brengen van het Mastbos, moest er een omheind jachtgebied worden aangelegd met een oppervlakte van zo’n 173 ha.

 

Tijdens het beleg van Breda door de Spanjaarden is het Vierkant nogal beschadigd en ook weersinvloeden in latere jaren hebben het Vierkant geen goed gedaan.

Helaas is het Vierkant niet meer compleet. Een nieuwe doelstelling zou nu zijn om het Vierkant te herstellen en te voltooien in de omvang zoals die oorspronkelijk bedoeld was.

De fietsroutes Nassau ZO en Historie in ‘t groen en de wandelroute De grote Nassauloop raken het Vierkant van Maurits in het Mastbos.

Nassaulezing

Een datum om alvast in de agenda te noteren is donderdag 30 september 2021. Na lange tijd zal er eindelijk weer een Nassaulezing worden gehouden, ditmaal door historica / onderzoekster Valentine Wikaart. Zij neemt de toehoorders 600 jaar terug in de tijd en vertelt over de tweede St. Elisabethsvloed, de betekenis hierbij van de Nassaus en de gevolgen ervan voor Breda.