Nassaulezing

20 mei 2024

Als afsluiting van de jaarlijkse Nassaudag

“ BREDA 1624-1625 TROTS OP EEN NEDERLAAG”

Locatie: Grote Kerk Breda, Kerkplein 2, Breda

Aanvang: 20:00 uur

Inloop vanaf 19:30 uur

Ook dit jaar sluiten we de Nassaudag weer af met een lezing in hét Nassau-monument van onze stad: de Grote Kerk Breda. De lezing organiseren we samen met de Erfgoed- en Geschiedkundige Vereniging Breda en ommeland.

Het Beleg en de Overgave van Breda in 1624 en 1625 is nu zo’n vierhonderd jaar geleden. Een overgave die ons blijkbaar niet deert. Want de Overgave van onze stad laten we maar liefst op drie plaatsen tegelijk zien: in het Stadhuis op de Grote Markt, in het Stedelijk Museum en op de Egmondgalerij van het Kasteel van Breda en ook nog in grootformaat. De schilderijen zijn bijna exacte kopieën van Diego Velázquez’s schilderij bekend onder de naam ‘Las Lanzas’ dat hij in 1634 was begonnen. Dit kunstwerk heeft een ereplaats in het Prado in Madrid.

Want voor Spanje was de Overgave van Breda natuurlijk een groot succes. Immers de bakermat van die Nassaus en de sleutel naar het Holland was na 35 jaar weer in Spaanse handen. Maar wat dacht toen de overwegend katholieke bevolking van Breda? Blij dat de Staatsen o.l.v. de Oranje-Nassaus eindelijk een keer het deksel op hun neus kregen? Of was er toch enig respect voor hun gouverneur, ‘die bastaard van Oranje’?

Thema’s van de lezing van Boudewijn van de Calseijde zijn hetgeen vóóraf ging aan het beleg, dat leidde tot de tragedie voor Breda, de achtergronden en de gevolgen, de mensen die ‘het echte werk’ voor hun rekening namen, te velde of aan de onderhandelingstafel.

Boudewijn van de Calseijde is sinds 2009 actief bij de Stichting Historische Verzameling KMA/Kasteel van Breda. 

Hij werkte als manager in diverse Europese landen, veelvuldig in relatie met uitgevers en musea waar zijn belangstelling voor historisch onderzoek goed van pas kwam. 

Jarenlang was hij voorzitter van het Princenhaags Museum en stadgids in Breda. Hij verzorgt lezingen en is samensteller van presentaties en educatieve brochures met een historisch onderwerp.

Aanmelden via deze website is gesloten, er zijn echter nog plaatsen beschikbaar. U kunt op de Nassaudag vanaf 19:30 uur bij binnenkomst van de Grote Kerk afrekenen.

Normaal tarief € 10,-.

Lid/vriend van een heemkundekring, de Grote Kerk Breda, Historisch Breda, Stedelijk Museum Breda, Gouden Cirkel en/of erfgoedvereniging € 8,-.  

Voor leden van erfgoedvereniging Breda en Ommeland is de lezing gratis.

De lezing op 20 mei aanstaande is in De Grote Kerk Breda, Kerkplein 2 in Breda en begint om 20.00 uur. De deuren zijn open vanaf 19.30 uur.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Marcel Dalinghaus, voorzitter@bredanassaustad.nl.