Wilhelminafontein

watervoorziening als voedende bron voor het leven

Wilhelminafontein

Ter gelegenheid van de troonsbestijging van koningin Wilhelmina werd op 31 augustus 1898 een naar haar genoemde fontein onthuld. Om de fontein een prominente plaats in de stad te geven, werd er een eeuwenoude lindeboom aan de zuidkant van de Grote Markt gekapt.

De Wilhelminafontein is een ontwerp van Abraham Frans Gips (*Schiedam, 26-04-1861 – †Den Haag, 29-09-1943) en bevat elementen van de Art Nouveau stijl.

Het thema van deze fontein is ‘Watervoorziening als voedende bron voor het leven. Uit het water groeit de flora en laaft zich de fauna. Het geheel wordt bekroond met een koninklijke kroon.’

De basis van de fontein is een hardstenen bassin en is gemaakt door de Bredase firma J.B. Petit. De smeedijzeren opbouw is vervaardigd door de Schiedamse firma G.J. Vincent & Co en bevat de volgende onderdelen:

– ornamentale motieven: zweepslagmotief wat het water voorstelt;

– florale motieven: bladeren, bloemen, bloemknoppen, vruchten;

– dierfiguren: waterspuwende zeepaarden, salamanders, kikkers;

– schildjes: verguld portret en profil van koningin Wilhelmina, stadswapen van Breda, wapen van het huis van Oranje-Nassau.

In 1909 bleek de plaats van de fontein op de Grote Markt toch niet meer zo prominent te zijn, want het kunstwerk stond de weekmarkt aardig in de weg. Vandaar dat sinds die tijd de Wilhelminafontein te vinden is op de kruising van de Sophiastraat met de Mauritsstraat. Uiteindelijk wel een koninklijke omgeving!

De zuidzijde van de Grote Markt in 1887. Van de Wilhelminafontein is nog niets te
bekennen. Wel is duidelijk de grote oude lindeboom te zien.

Twee jaar later, in 1898, heeft de lindeboom plaatsgemaakt voor de Wilhelminafontein.