Vrijwel direct nadat hertog Jan III van Brabant de stad Breda had gekocht, werd begonnen met de bouw van de stadsmuur. De muur werd met tussenposen gebouwd van 1330 tot 1385. De muurdikte varieerde tussen 80 en 120 centimeter.
In 1531 geeft graaf Hendrik III van Nassau opdracht om een nieuwe, ruimere stadsomwalling aan te leggen. Daarbij zouden de drie ‘einden’ (Boschstraat, Ginnekenstraat en Haagdijk) binnen de stad komen te liggen.
Rond de stad werd een aarden wal aangelegd. Hierin bevonden zich stenen blokhuizen waarop kanonnen konden worden opgesteld. Het was de introductie van deze moderne verdedigingswijze in de Nederlanden. Graaf Hendrik kende dit soort vestingwerken van zijn reizen door Italië.
Het principe van deze verdedigingswerken was dat de vijand op afstand gehouden werd. Kanonskogels werden gesmoord in de aarden wallen. Het schootsveld kwam voor de verdedigers zo gunstig mogelijk te liggen.
De stichting Breda Nassaustad is trots op Breda als aantrekkelijke stad van de Nassaus. Dit wil de stichting dan ook graag uitdragen door, samen met anderen, activiteiten te ontwikkelen. Daarnaast is de stichting het centrale informatiepunt van alles wat Breda en de rijke geschiedenis van de Nassaus verenigt. Zo kan iedereen Breda als echte Nassaustad beleven!
Opgericht bij notariële akte 22 maart 2008.
KvK nr. 20139470