Kasteel Bouvigne

Over Kasteel Bouvigne is onmogelijk te zeggen wanneer het precies gebouwd is. De eerste vermelding dateert echter van 1554, het jaar waarin Jacob van Brecht zijn testament opmaakte. Jacob van Brecht behoorde tot een van de voornaamste families van Breda in de zestiende eeuw.

Het kasteel werd in de akte van Van Brecht omschreven als een statig stenen huis omgeven met grachten. In de loop der tijd werd het uitgebreid: het begon met het stenen huis, waarop tussen 1554 en 1611 de eerste verdieping van de toren is gebouwd. In de drie jaar daarna zijn er nog enkele andere verbouwingen gedaan en is de toren verhoogd met een tweede verdieping. In 1614 kocht prins Filips Willem het om het samen met zijn broers Maurits, Frederik Hendrik en Willem II als jachtslot te gebruiken. 

Bouvigne wisselde vaak van eigenaar. Na de dood van prins Willem III bleef het tot 1775 eigendom van de Oranjes. De Franse tuin rond het kasteel is symmetrisch van vorm. De Duitse tuin heeft hoge bomen, een kronkelpad en een smal gazon, terwijl de Engelse tuin zich juist onderscheidt door zijn grote open ruimte en bastionvormige hoeken. Aan de zuidzijde van het kantoor (sinds 1972 in eigendom van de Brabantse Delta) is de boomgaard met walnootbomen opnieuw aangelegd.

 

Voor meer info: https://www.landgoedbouvigne.nl/geschiedenis