Begijnhof

1535

Het eerste begijnhof dateert uit 1267 en stond deels op het huidige Kasteelplein en het Valkenberg. Nog in 1267 lieten de begijnen in hun hof een eigen kerk bouwen. Hiermee is het Begijnhof de oudste instelling van Breda en een van de oudste instellingen van Nederland. Tot op de huidige dag heeft het Begijnhof een eigen bestuur dat, met behoud van alle bezittingen, nog steeds functioneert. Het lange voortbestaan van deze katholieke instelling is te danken aan de bescherming door de familie Van Nassau. Die bescherming werd geformaliseerd in 1531.

Graaf Hendrik III van Nassau wenste zijn kasteel uit te breiden en daarbij stond het begijnhof hem behoorlijk in de weg. Hij sloot een overeenkomst met de begijnen voor de verplaatsing van het hof naar de huidige locatie Catharinastraat, welke werd uitgevoerd in 1535. Veel materiaal van het eerste begijnhof is hier hergebruikt voor de bouw van de huisjes.

De begijnen kregen de beschikking over de Heilige Wendelinuskapel. Deze kapel werd in 1448 gesticht door Johanna van Polanen, echtgenote van graaf Engelbrecht I van Nassau

Ter onderstreping van het feit dat het Begijnhof in Nederland de meest langdurige contacten onderhoudt met de Nassaus, siert sinds 2009 een standbeeld van Johanna van Polanen het tweede deel van het Begijnhof.

De uitgebreide historie van het Begijnhof is zeer indrukwekkend. Via onderstaande link kun je daarover nog veel meer te weten komen.