Jan II van Polanen

in Breda Jan I van Polanen

1325 - 1378

Omdat de familie Van Polanen in de Hoekse en Kabeljauwse twisten (1350) op het verkeerde paard had gewed, raakte Jan II van Polanen het stamkasteel Polanen bij Monster kwijt (1351). Het lot keerde, doordat hij in 1350 de kans had gekregen om de heerlijkheid Breda te kopen van hertog Jan III van Brabant. Jan II van Polanen noemen we in Breda Jan I van Polanen, omdat hij de eerste Jan was die heer van Breda werd.

De kraan zoals die tot 1864 aan de haven heeft gestaan.

De stad komt tot bloei

Jan I kocht de stad Breda in 1350. Hij liet een begin maken met de bouw van een stevige muur rond de stad. De muurdikte varieerde tussen 80 en 120 cm. Met geërfd geld bouwde Jan I de twintig jaar oude Brabantse torenburcht aan de Mark uit tot een compleet nieuw en zwaar kasteel met twee torens van zes verdiepingen hoog. 

De economie van de stad voer daar wel bij. Al spoedig verschenen aan de haven een waag, vismarkt en een kraan.

Jan I en de Grote Kerk

In de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk bevindt zich de tombe van Jan I met zijn eerste twee echtgenoten, Oede van Hoorne en Machteld van Rotselaer, is verschillende malen verplaatst, maar heeft altijd in de omgeving van het hoogkoor gestaan. 

Het graf bestaat uit een sarcofaag. Jan I en zijn twee echtgenoten zijn op de bovenzijde afgebeeld in steen met een baldakijn boven het hoofd. De vrouwen hebben elk een of twee hondjes, als blijken van trouw, aan hun voeten liggen. Bij Jan I is dit waarschijnlijk een leeuwtje geweest.

Wapen Van Polanen. De tak Polanen voerde een variant van het Wassenaer-wapen; drie zilveren wassenaars (wassende maan) op een rood veld, breking door kleurwisseling. Het Polanen-wapen voert drie zwarte wassenaars op zilver.